Fælles Sprog III:
Den nye standard for social- og sundhedsfaglig dokumentation i kommunerne
Baggrund:
Fælles Sprog er de begreber og den metode, medarbejderne i Samstyrken anvender, når de skal beskrive og dokumentere en borgers situation og kommunens indsats, bevilliget indenfor dele af sundhedsog serviceloven.
Fælles Sprog III, herefter FSIII, er en ny fælles standard for dokumentation og udveksling af data på det kommunale social- og sundhedsområde. Kommunernes Landsforening (KL) har siden 2012, i samarbejde med kommuner og eksperter fra hele landet, udviklet FSIII.
FSIII bygger videre på de gode erfaringer fra Fælles Sprog II, og udvider samtidig metoden, så den fra hovedsageligt at have været myndighedens arbejdsredskab, nu bliver en fælles kommunal standard for sundhedsfaglig og socialfaglig dokumentation for både myndighed og leverandør. Formålet er at bidrage til sammenhæng, kvalitet og effektivisering i den kommunale socialfaglige og sundhedsfaglige indsats rettet mod borgeren.
Rammer for FSIII version 1.0:
FSIII arbejder på tværs af lovgivning, funktion og faggrupper, idet alle bruger de samme begreber og metoder til at beskrive baggrunden for visitation, bevillingen og levering af den kommunale indsats. Det betyder, at FSIII skal bruges af både visitatorer, SOSU-hjælpere, SOSUassistenter, sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter.
Dermed dækker FSIII dokumentation af den kommunale opgaveløsning til borgere/patienter i eget hjem, på plejecentre, og på midlertidige og akutte pladser. Landets kommuner har forpligtet sig til at implementere FSIII inden udgangen af 2027.